Acupunctuur voor volwassenen

Tijdens de eerste afspraak zal er veel tijd en aandacht besteed worden aan het stellen van een juiste diagnose. De meeste mensen kunnen duidelijk hun klacht benoemen. Dat is belangrijke informatie, maar voor de acupuncturist is het niet genoeg. Omdat lichaam en geest als één geheel worden gezien, vraag ik naar aanvullende informatie over uw lichamelijke en geestelijke gesteldheid. Er komen dingen aan bod, zoals uw eetlust, stoelgang en slaappatroon. Als u een vrouw bent, is daarnaast uw menstruatie-cyclus van belang. Ook uw dagindeling, uw werkzaamheden en uw humeur zijn factoren die van invloed zijn op uw energie balans.

Aandachtig kijken

Door aandachtig te kijken naar uw lichaamstaal en -houding, maar ook de conditie en mogelijke verkleuringen van uw huid, de tekening in uw gezicht en de conditie van uw haar en nagels, kan bijv. de vochtbalans en daarmee dus het transportmiddel van energie in uw lichaam worden ingeschat.

De tongdiagnose

Uw tong geeft veel informatie over uw gezondheid. Er wordt gekeken of er veel of weinig aanslag op zit. Wat is de kleur van uw tong en de aanslag? Zitten er kloofjes of pukkeltjes op uw tong? Wat is de vorm van uw tong en hoe is de vochtigheid?

De polsdiagnose

Polsdiagnostiek is een belangrijke manier om tot een diagnose te komen. Dat gaat wat verder dan ‘even de pols voelen’. Bij elk polsgewricht worden er op drie plaatsen en op drie verschillende dieptes gevoeld. Door op elke plek nauwkeurig de spanning, de breedte, de diepte en de snelheid te meten, wordt de kwaliteit van de energie in de verschillende organen bepaald.


Hoe ziet een behandeling er uit?

Acupunctuur is een behandeling met dunne naalden, minder dan 0,22 mm. De naalden worden geplaatst op bepaalde acupunctuurpunten in uw lichaam. Deze punten bevinden zich op de meridianen aan de oppervlakte. Meridianen zijn
kanalen in het lichaam waarlangs de energie circuleert. Door de manier
waarop de naald wordt aangebracht, wordt de
energiestroom van die meridiaan beïnvloed. Waardoor;

  • een betere doorstroom van energie ontstaat
  • een energieblokkade verdwijnt
  • de hoeveelheid energie toeneemt
  • of verplaatst wordt naar een gebied dat te weinig heeft
  • de kwaliteit van de energie verbetert

Tijdens de behandeling gaat de energie in uw lichaam weer stromen. Dit merkt u aan een schokje, een licht tintelen of juist een zwaar gevoel bij de naald. Dit gevoel wordt De Qi genoemd en duurt maar even. De naalden blijven ongeveer 15 minuten zitten.

Acupunctuur helpt bij veel klachten. Het grote voordeel van acupunctuur is dat het bijna geen bijwerkingen heeft. En omdat bij een acupunctuur- behandeling uw gehele energiehuishouding verbetert, zult u zich snel fitter en gezonder voelen.

De meeste mensen voelen zich na een acupunctuurbehandeling heerlijk loom en moe. Daarbij kunt u soms een dof en zwaar gevoel krijgen in het behandelde deel van uw lichaam. Dat is normaal en het gevoel trekt vanzelf weer weg. Doorgaans worden deze reacties na een paar behandelingen minder sterk.


Verschil tussen acupunctuur en dry needling

Steeds meer patiënten hebben hun eerste kennismaking met acupunctuurnaalden bij een fysiotherapeut gehad waarbij een dunne naald in pijnpunten diep in de spier wordt gezet. Men noemt de behandeling van pijnpunten ook wel triggerpoint-acupunctuur of dry needling.

Bij dry Needling kan het gevoel erg intens zijn, vaak heftiger dan het naaldgevoel van ‘gewone’ acupunctuur. Men kan ook zweterig worden of licht onwel, als de behandeling erg heftig is. Een pijnlijk en strak gevoel in de spier kan 1-2 dagen aanhouden.

Ah-shi punten

Pijnlijke punten in de spieren noemt men in de Chinese geneeskunde Ah-shi
punten. Ah-shi betekent, vrij vertaald: ‘daar is het, daar doet het pijn!’ Het behandelen van Ah-shi punten is een techniek die van oudsher tot het domein van de acupunctuur behoort en door acupuncturisten wordt toegepast.

Een klassiek opgeleid acupuncturist kijkt niet alleen naar de pijnpunten, maar
beoordeelt tevens uw algemene energie. Daardoor kan hij inschatten of een triggerpunt behandeling verantwoord is. Zeker als uw energie niet optimaal is, kiest hij voor een zachtere techniek en ondersteuning van uw energie. Want het is niet de bedoeling dat u (tijdelijk) een pijnpunt kwijt bent, maar dat uw energie in het putje verdwenen is.