Acupunctuur voor kinderen

Kinderen zijn in alle opzichten in ontwikkeling. Hun energiestroom is daarom volop in beweging maar ook makkelijk verstoorbaar.  Dit betekent ook dat de energie van kinderen makkelijk beïnvloedbaar is. Kinderen reageren snel bij behandeling met acupunctuur en hoe eerder een ziekte geneest des te meer energie uw kind overhoudt om zich gezond te ontwikkelen en te groeien.

Hoe ziet een behandeling eruit

Tijdens het eerste consult is het belangrijkste doel; voelt het kind zich op zijn/haar gemak.  Aan de hand van beeldend materiaal zal er uitleg gegeven worden over het hoe en waarom. Natuurlijk is er genoeg tijd om vragen te beantwoorden of wanneer nodig een ontspannen sfeer te creëren.

Voorlichtingsboekje kinderen 4-12 jaar : Qi staat in de file PDF

Nadat we enkele aanvullende vragen beantwoord hebben gekregen, zal ik naar de tong kijken ( de vorm, het beslag en de kleur). Dit geeft extra informatie over de aard, ernst en locatie van de problematiek. Mogelijk zullen beide polsen onderzocht worden op ritme. Wanneer alle informatie aanwezig is zal er een Chinese diagnose gesteld worden en gaan we samen een behandelplan opstellen.

Shonishin is een milde Japanse acupunctuurvorm waarbij er nauwelijks of geen kindernaaldjes ( pleistertjes met naaldje of kogeltje) worden geplaatst. Op verschillende huidzones wordt er met zilveren instrumenten geklopt of met een borstel gewreven op de blote buik, rug, armen en benen. De energie in de meridianen wordt geactiveerd en vergroot de doorstroming. Deze vorm van acupunctuur is uitermate geschikt voor baby’s en kinderen tot 12 jaar.

 

 

Vanaf een leeftijd van +/- 8 jaar kan er ook reguliere acupunctuur worden toegepast. Omdat ik naast acupuncturist ook kinderfysiotherapeut ben, zal ik alles op een kindvriendelijke wijze met plaatjes en materialen zo duidelijk mogelijk uitleggen. De meeste kinderen zullen bij het denken aan een behandeling met naalden, niet gelijk staan te springen. Echter is de behandeling zo goed als pijnloos! Een naald van de dokter is veel dikker, omdat daar een vloeistof doorheen moet. Natuurlijk begrijp ik de angst volledig en zal ik mijn best doen om het kind rustig te laten kennis maken en ze te laten voelen dat de naaldjes nauwelijks pijn doen.

De behandeling bestaat meestal uit 3-6 afspraken. Afhankelijk van de ernst ( acuut/chronisch) zal er 1 x per week of om de 2-3 weken worden afgesproken. Omdat het kind nog jong is, genoeg energie heeft en waarschijnlijk weinig ziektes heeft doorgemaakt in zijn/haar leven, is er veel en snel resultaat te behalen!

Met welke klachten kan ik terecht

  • Soorten pijnen; hoofdpijn, buikpijn, groei gerelateerde pijn, overbelasting of blessures.
  • Adem/longproblematiek; allergie, hooikoorts, verkoudheden, holte-ontstekingen
  • Poep-plasproblemen.
  • Mentale problemen: slaapproblemen, onrust, angst.
  • Algeheel welbevinden: gebrek aan energie, vermoeidheid en gespannenheid.

Staat jullie klacht er niet bij, neem gerust contact met me op!